Sevgili Özlem Güsar'ın Festivaller ve İstanbul Hakkında, öyle güzel bir özet çıkarmış ki?!
212 Photography İstanbul için ne kadar emek verildiğini de yoğun hissettiriyor.
Tam 10 yıl öne bir vesile ile açtığım uluslararası ilk fotoğraf sergimi hatırlayınca; dünyayı başka bir gözle görmek ve de gösterebilmek ne şahane bir çaba idi. Deneyimin içinde beni en motive den şeylerden biri de, içinde iken dillendirecek kadar tanımlı olmayan; bugün bu yazıda yakaladığım bir kısım oldu.
Günlük bir insta paylaşımından sıyrılan bu satırları 'callout' yapıyorum müsadenizle ve unutmamak üzere Herdemyeşil'in Blog'una ekliyorum.
'' Bence fotoğrafçılık ilkokulda zorunlu ders olmalı. O yaşlarda bir kadraja en özel kareleri sığdırmayı öğrenirsek; dünyaya karşı bu kadar hoyrat olmayız belki.''
Sanat ya da sürdürülebilirlik ayrı bir konu olmaktan çıkıyor değil mi insanın hoyratlığını yontabildiğimizde.
Meslek profesyonellerinin zaten ele aldığı temel yaklaşımların ayrı bir pazarlama aracı edinmeden talep görmesini, anlaşılmasını da sağlayacak bir yöntem olabilir bu hoyratlığı baş etmek.
2018'DEN BERİ DÜZENLENEN FESTİVAL BU YIL DAHA BAŞKA VE DOYGUN SANKİ.
MEKANLAR VE İŞLERİN BU KADAR İYİ EŞLEŞTİRİLMESİ GERÇEK BİR ÇABA SONUCUNDA MÜMKÜN OLMUŞ GÖRÜNÜYOR.
https://www.212photographyistanbul.com/takvim/
Özellikle dikkatinizi çeken başlıklar için dikkatle inceleyin. Ekim sonlarına kalmayan sergiler var.
ilkokulda zorunlu ders olmalı. O yaşlarda bir kadraja en özel kareleri sığdırmayı öğrenirsek; dünyaya karşı bu kadar hoyrat olmayız belki.📷İstanbul’un en eski Katolik kilisesi olan Saint Benoît Kilisesi’ndeki “Döngüde Olan” sergisinde Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar, mekân, mimari ve sanatın bir arada nasıl muhteşem bir harmoni oluşturduğunu gösteriyor. Yerleştirmeleriyle, bir fotoğrafın sadece duvara asılmak için olmadığını; mekânın ruhuyla iç içe geçmiş bir hikâye anlatması gerektiğini hatırlatıyorlar.🌾Sebastião Salgado “Genesis” sergisinde modern dünyada değişmeden kalan doğal güzelliklerin, köklü insan topluluklarının peşine düşüyor ve bize bir mucizenin içinde yaşadığımızı anımsatıyor.❄️Moda fotoğrafçılığının sınırlarını zorlayan Viviane Sassen ve David Bowie’den Nirvana’ya kadar müziğin efsanevi isimleriyle karşılaşacağınız “Müzik Tarihinde Günlükler” sergileri de görülmeye değer.🎶Film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve interaktif etkinlikler... Bu festivalde izleyici değil, sanatın bir parçasısınız. Şehrin, sokağın, mekânın, sizi oraya götüren yolun, denizin, gün içinde değişen renklerin… Az ötede çığlıklar atan martıların…🕊️“Fotoğraf bir anı dondurmak değil, ruhu yansıtmaktır.” der Henri Cartier-Bresson.Peki, sizin ruhunuzu en iyi yansıtan fotoğraf hangisi?
İstanbul’a en çok hangi festival yakışıyor?❓Haklısınız, bu sorunun yanıtı yok. İstanbul, festivalin ta kendisi! Bu kez yedi tepenin kalbinde212 Photography Istanbul açıldı. Sanatseverleri muhteşem bir rota bekliyor ve izleyicileri gastronomiden mimariye, modadan spora kadar uzanan geniş bir yelpazede, buzullardan Amazonlar’a inanılmaz bir coğrafyada gezdiriyor. Sanat da dahil birçok etkinliğin seviyesinin gittikçe düştüğü ülkemizde; 212 İstanbul büyük bir alkışı hak ediyor.📌Etkinlikler; Tophane-i Amire, Galata Rum Okulu, Bomontiada, Akaretler ve St. Benoît Kilisesi gibi 25 ayrı mekânda gerçekleşiyor.212 Photography Istanbul, fotoğrafın bir tuşa basmaktan ibaret olmadığını, her bir karenin arkasında güçlü bir anlatım olduğunu kanıtlıyor. Cep telefonlarıyla herkesin kendini bir fotoğrafçı sandığı günümüzde bu kanıt çok anlamlı. Bence fotoğrafçılık ilkokulda zorunlu ders olmalı. O yaşlarda bir kadraja en özel kareleri sığdırmayı öğrenirsek; dünyaya karşı bu kadar hoyrat olmayız belki.📷İstanbul’un en eski Katolik kilisesi olan Saint Benoît Kilisesi’ndeki “Döngüde Olan” sergisinde Ahmet Rüstem Ekici ve Hakan Sorar, mekân, mimari ve sanatın bir arada nasıl muhteşem bir harmoni oluşturduğunu gösteriyor. Yerleştirmeleriyle, bir fotoğrafın sadece duvara asılmak için olmadığını; mekânın ruhuyla iç içe geçmiş bir hikâye anlatması gerektiğini hatırlatıyorlar.🌾Sebastião Salgado “Genesis” sergisinde modern dünyada değişmeden kalan doğal güzelliklerin, köklü insan topluluklarının peşine düşüyor ve bize bir mucizenin içinde yaşadığımızı anımsatıyor.❄️Moda fotoğrafçılığının sınırlarını zorlayan Viviane Sassen ve David Bowie’den Nirvana’ya kadar müziğin efsanevi isimleriyle karşılaşacağınız “Müzik Tarihinde Günlükler” sergileri de görülmeye değer.🎶Film gösterimleri, atölyeler, söyleşiler ve interaktif etkinlikler... Bu festivalde izleyici değil, sanatın bir parçasısınız. Şehrin, sokağın, mekânın, sizi oraya götüren yolun, denizin, gün içinde değişen renklerin… Az ötede çığlıklar atan martıların…🕊️“Fotoğraf bir anı dondurmak değil, ruhu yansıtmaktır.” der Henri Cartier-Bresson.Peki, sizin ruhunuzu en iyi yansıtan fotoğraf hangisi?📸